19.4.2015

Vieraileva bloggaaja: Carolina Köpiksestä!

Nautiskelijan Nørrebro - hyvää ruokaa, olutta ja kirppareita

Tanskan pääkaupunki Kööpenhamina on yksi Euroopan viehättävimmistä pääkaupungeista, jonka leppoisaan tunnelmaan on helppo hullaantua. Tanska on Pohjoismaista eteläisin, ja se näkyy rentona elämänmenona. Rento elämäntyyli näkyy myös tanskalaisten kotona, pukeutumisessa ja sisustuksessa. Vaikka tanskalaiset sisustavat suomalaiseen tapaan klassisen pohjoismaisesti turhia ylilyöntejä välttäen, kierrätyksen trendi näkyy lähes kaikissa kodeissa ja turha steriiliys on poissa. Kööpenhaminan lukuisat antiikki-, vintage- ja second hand -puodit tarjoavat ihania löytöjä ja kelpoa ajanvietettä kaupunkilomaan. Suomalaisten tapaan tanskalaiset rakastavat ikonisia esineitään, kuten Royal Copenhagenin posliinia, Arne Jacobsenin huonekaluja sekä Kaj Bojesenin puisia koriste-eläimiä.

Ravnsborggade ja Blågårdgade

Kalliista maineestaan huolimatta Kööpenhaminasta voi tehdä todellisia löytöjä pikkurahalla, kun tietää minne suunnata. Antiikki-, vintage- ja second hand -liikkeitä on ympäri kaupunkia, mutta erityisesti suosittelen tutustumaan Nørrebron kaupunginosan tarjontaan. Nørrebro sijaitsee vain noin 10 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta Nørreportin metro- ja juna-asemalta. Aivan Nørrebron alkupäässä sijaitseva Ravnsborggade-katu, joka jatkuu aina Ryesgadelle asti, on todellinen helmi. Täältä löydät kadun täydeltä antiikkiliikkeitä, vintage-puoteja ja kirppareita, joista omia suosikkejani ovat mm. ABC-Antik ja Globus Antik -liikkeet. Lisäksi kadun varrella sijaitsee monia viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita. Illalla kannattaa istahtaa esimerkiksi tunnelmalliseen Kind of Blue -kahvilaan, jossa palvelu on aina erinomaista ja asiakasta kohdellaan kuin ystävää. Kokeile tummaa olutta hanasta tai talon punaviiniä – molemmat huokeita nappivalintoja. Ravnsborggaden vaihtuessa Ryesgadeksi löydät Nørrebron pienpanimon, joka tarjoilee herkullisen olutvalikoimansa lisäksi lounasta ja illallista erittäin huokeaan hintaan, kun ruokailun ajoittaa oikeaan aikaan.

Ravnborggade

Ravnsborggade vaihtuu Ryesgadeksi
 
Kind of Blue -baari

Nørrebrossa kannattaa tutustua myös Blågårdsgade-katuun vain tien ylityksen päässä Ravnsborggadesta. Blågårdsgade on kävelykatu, jonka varrelta löydät monta hyvää second hand -liikettä ja lukuisia viihtyisiä pieniä baareja sekä hyviä ruokaravintoloita. Blågårdsgaden aukiolla on myös katukirppari useana päivänä viikossa keväisin ja kesäisin. Aloita aamu esimerkiksi brunssilla viihtyisässä Flora’s-kahvilassa, jossa hinta-laatusuhde on kohdillaan – runsaan brunssin saat noin 13 eurolla. Kahvilaruokien taso on Kööpenhaminassa yleisesti todella korkea, ja runsaan ja herkullisen lounaan tai illallisen saa jopa noin 10 eurolla. Blågårdsgade on yksi paikallisten suosituimmista illanviettopaikoista, ja hyvällä säällä sen baarien ja kahviloiden terassit ovat täynnä pitkälle yöhön. Kuuntele esimerkiksi live-musaa Apotek -baarissa, tai nauti pienten ja tunnelmallisten Props- tai Harbo-baarien tunnelmasta.


 Iltapäivä Blågårdsgadella

Lounas Flora’s-kahvilassa


Tehtaanmyymälät

Köpiksesta löydät myös monia laadukkaita tehtaanmyymälöitä. Esimerkiksi Frederiksbergin kaupunginosassa sijaitsee nykyisin suomalaisen Fiskarsin omistuksessa oleva Royal Copenhagenin tehtaanmyymälä, josta voit ostaa maailmankuulua tanskalaista posliinia ja keramiikkaa 2.laatuna. Tämä on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka! Lisäksi Langelinie-alueen tehtaanmyymälöistä löydät vaatteita, kenkiä ja asusteita edulliseen hintaan. Lue lisää täältä.

Miten ja milloin?

Kööpenhamina on hyvä ja helppo matkakohde ympäri vuoden. Kevät käynnistyy Tanskassa yleensä noin kuukautta aikaisemmin kuin Suomessa, joten esimerkiksi huhtikuu on loistava kuukausi lähteä hieman kevättä vastaan. Hyviä ilmoja riittää tavallisesti pitkälle lokakuuhun saakka, joten Köpiksen kaupunkireissun voi yhtä hyvin ajoittaa myös syksyyn, jos haluaa välttää kesäkuukausien turistisumat ja kalliimmat hotellihinnat. Köpikseen lentää Helsingistä päivittäin useita eri lentoyhtiöitä, ja hakukoneiden tarjouksia kannattaa aina etsiä. Hotelleissa on Kööpenhaminassa paljon valinnanvaraa, mutta erittäin halpoja hotelleja voi olla keskusta-alueelta hankala löytää etenkin kesäkuukausina ja muina sesonkiaikoina. Matkatoimistoilla on kuitenkin usein hyviä tarjouksia, ja voin suositella esimerkiksi Zleep Hotel Copenhagen -hotellia Vesterbron alueella Tivolin läheisyydessä. 

Artikkelin kirjoittaja on Kööpenhaminassa asuva Carolina Rasimus. Lisää Köpis-aiheisia juttuja voit lukea Carolinan Maailmankansi-blogista.

3 kommenttia:

 1. Kiitos tästä Kööpenhaminan kierroksesta :). Taas alkoi matkajalkaa vipattaa. Etenkin kun jotenkin tuntuu että Tanskassa paistaa aina aurinkokin. (Paitsi ettei paistanut sinä vuonna, kun tehtiin kolmen viikon asuntovaunureissu sinne. Oli kuulemma kylmin kesä sitten neljäänkymmeneen vuoteen. Se huomattiin kyllä, koska repesi myrskytuulen voimasta vaunun kattokin :)).

  Tanskalaiset osaa kyllä sisustaa niin jotenkin rennon huolettomasti ja kodikkaasti. Ei liian minimalistista, muttei mitään hörhöäkään, vaan just sellasta kivaa "ei se oo niin justiinsa"-tyyliä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin haluan Tanskaan, sisustuslehtiä ostamaan! :o)
   Silloin kun käväistiin, osattiin valita just sellaiset ajolinjat, ettei yhtään kivaa tanskalaista kylätaajamaa tai merellistä rantakalliounelmaa osunut kohdalle. Sen sijaan olen yöpynyt kalleimmin Tanskassa, Shellin motellissa!! Ja olen sentään pari kertaa uinunut viiden tähden hotelleissakin...

   Poista
  2. Olkaa hyvät! Tämän Köpiksen kierroksen idea tuli tosiaan Carolinalta. Omasta viimeisimmästä Köpiksen matkasta on vuosikausia, mutta tykkäsin kyllä vallan mahdottoman paljon.
   Tanskalaisten tyylitaju on omaa luokkaansa, vaikka Trinny ja Susannah ovat eri mieltä :)

   Poista