20.11.2016

Show & Dinner Virussa


Perjantaipäivänä läksimme Jean kanssa Tallinnan puolelle työpäivän päätteeksi.
 Matkan päällimmäisenä tarkoituksena nähdä ja kokea Virun perinteinen "Show & Dinner" hotellin Merineitsi-ravintolassa.

Paketti pitää sisällään esityksen ja illallisen, kuten nimestäkin voi näppärästi päätellä.
Elämyksiä karttui maailmanluokan kabaree-esityksen ja kolmen ruokalajin upean illallisen verran.
 
For ever young-revyy kertoo vapaudesta ja itsenäisyydestä ja on omistettu 100-vuotiaalle Virolle.
 
Esitykset ja ruokalajit tarjoiltiin vuorotellen, näin säilyi tasapaino hengen- ja ruumiinravinnon välillä.

Alkuruokana alaskalaista hopealohta, joka on kuin taideteos lautasellaan.
 
Varieteen tähdet.

Pääruokana nautin viiriäistä, jota on muuten aika usein Viron suunnalla tarjolla.

Mielenkiintoisen näköinen jälkkäri oli muunnelma tiramisusta.
 Monien makujen onnistunut liitto!
 Jea rankkasi annoksen jopa parhaaksi koskaan syömäkseen jälkiruuaksi!

Kabaree-esitys oli tasokkuudessaan huippuluokkaa!
 
Olen melkoisen tiuhaan tahtiin vieraillut Virossa vuodesta 1991 ja ennenvanhaan kabaree-esitykset kuuluivat lähes aina ohjelmaan koko Baltiassa.
Hienoa, että tätä vanhaa perinnettä pidetään vielä osittain yllä.

Yövyimme hiljattain uusitussa superior-huoneessa.
 
Myöhäisillan näkymää huoneen ikkunasta.

Omena päivässä pitää lääkärin loitolla!
Huoneessa omput matkaajille :)

Aamupalasta kuva, tottahan toki!

 Aamiaistilan edustalla on hauska liikennevalokyltti kertomassa viikonloppujen ruuhkatilanteesta:
 
Klo 7-8 on rauhallista
 8-9 mukavaa
  9-11 on paljon vieraita ruokailemassa
 
 Tämä sääntöhän pätee kaikkien hotellien ravintoloissa.
 Itse olen aika usein tikkana seiskana aamiaisella hotellissa kuin hotellissa, silloin saa nimittäin ottaa rauhassa kuvia koko aamiaistilasta!
 
Original Sokos Hotel Viru, Viru väljak 4, Tallinna
 

13.11.2016

Ravintola Umami

Viime viikolla vietettiin Tallinnassa suosittua ravintolaviikkoa, jonka aikana yli 60 ravintolaa tarjosi lounaita tai illallisia edulliseen hintaan. Kullakin ravintolalla oli valmiiksi mietittynä kolmen ruokalajin kombinaatio asiakkaiden nautittavaksi. 

 Valitsimme Milan ja Emman kanssa jo koto-Suomesta käsin ravintolaksi Umami Reston, teimme varauksen ja maksoimme 20 euroa per nenä etukäteen

Umamin ulko-oven pielessä hauska lumiukko viinicooleri päässään tervehti saapuvia asiakkaita.

Ravintola sijaitsee Mustamäellä, jonka monet muistavat vuosia sitten edesmenneestä toristaan.
Katsoimme taksin parhaaksi kulkuneuvoksi, hintaa pirssikyydillä noin kympin verran yhteen suuntaan.

Ravintola oli ääriään myöten täynnä, kuten olettaa saattoi.
 
Meidät ohjattiin tilaan, joka rehellisyyden nimissä muistutti karuudessaan70-lukulaista neuvotteluhuonetta. Eipä sillä, että se olisi haitannut, oli vain ensimmäinen mielleyhtymä.
 
Umami on jo pitkään ollut suunnitelmissani ja vihdoinkin sain itseni sinne vietyä.

Kesäaikaan ruokansa voi nauttia pihassa omenapuiden katveessa, mutta
 talvellakin paikka on viehättävä pihavaloineen.

 Kivaa taidetta portaikossa.
Huom. Mr Spock .
 

Ruokailu voi alkaa!
 
Ravintolaa isännöivät samat herrat kuin Leib Aed ja Restoa, josta olen tehnyt postauksen blogini alkutaipaleella parisen vuotta sitten.

Oma kabinetti oli kuitenkin loistava tila illastaa.
 
 Saimme rauhassa viettää iltaa ja nauraa kätkättää häiritsemättä muita asiakkaita.
Joskus vaan on iltoja, jolloin juttu lentää tavallistakin lennokkaammin  ja nauru saa vedet valumaan silmistä.

Erityiskiitokset palvelualttiille ja mukavalle tarjoilijanuorukaiselle!
 Minuun teki vaikutuksen sujuva ote palveluun pientä jutustelua unohtamatta.

Alkuruokana savustettua taimenta.
 Erittäin pehmeä maku, Virossa taidetaan kalan valmistus!


Pääruokana lammasta ja avokadokastiketta.

Jälkkäri taisi olla mainion setin vahvin lenkki.
Pannacottaa ja passionhedelmäkastiketta!

Varsinaisen ravintolasalin ulkonäkö miellyttää silmääni, ikään kuin aikamatka menneille vuosikymmenille.
 
Umami Resto, Kadaka Street 141, Tallinn
 

3.11.2016

Tuliaisia Tallinnasta

 Olen ottanut uudeksi tavakseni ostaa kukkia Viru-kadun kukkakojuista Tallinnan visiiteilläni.

Voiko tätä kuitenkaan kukkapuskaksi sanoa?
 Syksyinen kimppu, jossa erivärisiä chilejä ja marjoja kutsui minut noukkimaan itsensä kukkamummon kojusta.

Hintaa komeudella vain 12 euroa ja lupaus neljän viikon kukoistuksesta! Ei hassumpi kauppa!

Tässä edelliskerran bukee.
 
 Kaksi isoa liljanoksaa hämmästyttävään kahden ja puolen euron kappalehintaan!
Nämä kaunokaiset pysyivät hengissä pari viikkoa ja täyttivät kotini huumaavalla tuoksullaan.

Viime Tallinnan visiitilläni treffasin sikäläisen ystäväni Kristiinan.
 
Yleensä on tapana viedä tuliaisia kylään mennessä, mutta virolainen vieraanvaraisuus on niin pitkällevietyä, että vieraalle annetaan lahjoja!

Olipa taas mukava nähdä! Juttua riittäisi aina enemmän kuin aika antaa myöden.

Kotona kävin käsiksi lahjapussin sisältöön:

Kuvassa ylimpänä Pädasten kartanon kuivattuja ruisleipäsipsejä, kerrassaan herkullista naposteltavaa!
Sipsit ovat ohuita ja pitsimäisiä, hiukan erilaisia tarjottavia juustopöytään perus-suolakeksien sijaan.
Rukiisia lastuja voi ostaa Tallinnan Kaubamajan ruokaosastolta.

Kuvassa myös Vihulan kartanon korppuja, joissa mausteena kuivattuja hedelmiä!
 Nämä myös Tallinnan tuliaisia toisaalta samalla viikolla:)

Pienessä purkissa omatekoista, makoisaa rypälehilloa.
 
Paljastan Kristiinan reseptin:
 
-Punaisia rypäleitä Laulasmaalta
-Vaaleita rypäleitä anopin puutarhasta Saarenmaalta
-Mustikoita Saarenmaalta
-Valpolicella-punaviiniä
-XO-armanjakkia
-Hillosokeria
-Tilkka sitruunamehua
 
Hillo on taivaallisen makuista juuston parina.
 
Kuvan juusto myös lahjapussista:
Saaremaa Old on on kahdeksan kuukautta kypsytettyä gouda-tyyppistä juustoa,
hienon maun salaisuutena  Saarenmaan omista lehmistä lypsetty maito.
 
Ihastuin tähän juustoon ja tuon sitä taatusti kotiin, kun seuraavan kerran piipahdan Tallinnassa ruokakaupassa.
 Maku on ainutlaatuisen pehmeä, oikea adjektiivi makua kuvaamaan on hienostunut.
 
It's teatime!!!

Vihulan piparminttutee on poimittu suoraan kartanon yrttitarhasta.
Kirpsakka maku ja tuoksu!


Teen seuraksi tietenkin hunajaa! Ottaisiko Saarenmaan vai Vihulan mehiläisten kultaista eliksiiriä ??

Lopuksi käperyminen nojatuoliin Maaretta Tukiaisen Hyvän mielen taidot-kirjan kera.

Voi elämä, kuinka mukavaa!

Kiitos Kristiinalle ja Vihulan kartanolle ihanista ja maistuvista lahjoista!