Perinneruokia mallorcalaisittain - Ca'n Ripoll

Maailmalla matkatessani pyrin syömään maassa maan tavalla.
 
Toisinaan saan kokea täydellisiä ruokaelämyksiä, joskus myös hyvin jännittäviä makuaistimuksia ilman suurempaa nautinnon tunnetta. Yhtä kaikki, unohtumattomia molemmat kokemukset.
 
Mallorcan perinneherkut kuitenkin jättivät mukavan muiston Celler Ca'n Ripoll-ravintolassa käydessäni.

Kellariravintola edustaa täydellisesti perinteistä mallorcalaista ruokakulttuuria.
 
Ravintola sijaitsee Incassa, saaren keskiosassa. Inca lienee tunnetuin meille turisteille isoista markkinoistaan, jotka pidetään torstaisin. Kannattaa lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja yhdistää ravintolakäynti markkinahumuun.
 
Can Ripoll on 300 vuotta vanha viinikellari, joka on muutettu ravintolaksi 70 vuotta sitten.
 
Asetuimme komean viinitynnyrin katveeseen vesi kielellä odottelemaan ateriaa.

 Alkupalavalikoima sisältää etanoita, frito mallorquinia ja sobrasada-makkaraa.
 
Ylinnä oleva frito mallorquin tehdään ikivanhan reseptin mukaan ja sisältää maksaa, perunaa, paprikaa ja fenkolia.
 
Sobrasada on herkkua makkaran ystävälle, riiputettua sianlihaa suolalla ja yrteillä maustettuna, punainen väri on saatu aikaan paprikajauheella.
 
Syön mielelläni sekä maksaa että makkaraa, joten alkupala oli oikein passeli.

 Etanoiden liemi oli taivaallisen hyvää, eikä ihme, lientä on keitetty tuntitolkulla ja se on maustettu muun muuassa chilillä ja yrteillä.
 
Suomessa vietetään Markun nimipäivää 25.4.  Espanjassa sama päivä on Pyhän Marcoksen päivä ja silloin on tapana syödä etanoita, joiden uskotaan tuovan terveyttä seuraavaksi vuodeksi.
 
Olen merkannut itselleni päivän kalenteriin, että muistan edistää terveyttäni myös täällä pohjolan perukoilla.

Pääruokana Arroz Brutia, joka on muinoin keksitty espanjalainen versio pyttipannusta. Keitto voi sisältää esimerkiksi kanaa, kania, possun kylkiluita, paprikaa, papuja ja latva-artisokkaa. Liemi maustetaan sahramilla ja pienellä määrällä kanelia, joka tuo kiinnostavan säväyksen ruokaan.

Keiton kanssa napsitaan tuoretta paprikaa, ihan vaan sormin lusikoinnin lomassa.

Maittavan aterian päätteeksi söimme vielä Cardenal de Lloseta-kakkua, joka on tehty marengista, sokerikakusta ja kermavaahdosta. Mums!

 Vielä jälkiruuan päälle snapsilasillinen yrttilikööriä eli licor de hierbas de Mallorcaa. Alkoholi on maustettu aniksella, fenkolilla, appelsiinipuun lehdillä ja japaninmispelillä.
Tätä perinteistä likööriä "ukkobaarien" vanhat miehet tapaavat juoda aamupäivisin ja ruuan päälle.

Erinomainen ateria, poistuimme ravintolasta tyytyväisinä masut pullollaan ja kukkaro kohtuullisesti keventyneenä, koko ateria viineineen kustansi vain noin 50 euroa kahdelta.
 
Kiitokset Tarjalle, joka Mallorcalla pitkään asuneena osasi kertoa ruokaperinteistä.
 Ihana päivä hyvän ruuan ja seuran parissa.


Ca'n Ripoll, Carrer d'en Jaume Armengol, 4, 07300 Inca, Illes Balears, Espanja

LOMAMATKAT

 

Kommentit

Lähetä kommentti