Jokerimatkalla Kroatiassa

 

Selailin  tallentamiani valokuvia ja törmäsin viimeisimpään etelänmatkaani,  joka suuntautui Kroatian Makarskalle. 

Jännää, miten vain kuvia katselemalla voi päästä vahvasti puolentoista vuoden takaisiin tunnelmiin. Saattaa olla, että ilman koronaa kuvat olisivat jääneet tietokoneen uumeniin ja uudet matkat olisivat nousseet tärkeämmiksi. 

 Tämä etelänmatkavaraukseni jäi viime tinkaan, niin käy aika usein. Yksin matkustavalle kuitenkin yleensä löytyy helposti matka ja joskus jopa runsaasti vaihtoehtoja. Tällä kertaa valikoima oli suppea, koska en ollut varannut matkaa ajoissa ja matkakauppa tuntui käyneen hyvin.

 Päädyin varaamaan niukasta valmispakettivalikoimasta jokerimatkan Kroatiaan. Kohde ja majoitus selviäisivät paikan päällä. Minulle tällainen systeemi sopii ihan hyvin. Pystyn majoittumaan vaatimattomissakin olosuhteissa, en pidä itseäni nipottajana, lisäksi yllätyksellisyys ja seikkailunmaku ovat vain ja ainoastaan plussaa.

Jokerimatkalaiset noudetaan kohteen lentokentältä henkilöautoilla. En ollut ensimmäistä kertaa pappia kyydissä. Tuo kulkushattuinen veijari on pari kertaa aiemminkin valinnut matkakohteeni ja olen aina ollut tyytyväinen, joskin hiukan pelännyt joutuvani johonkin tiettömälle taipaleelle vuorten kätköihin.

 Kerran asuin Kreikassa pikkukylässä, jossa oli vain kaksi tavernaa, leipomo , bensa-asema ja uimaranta ja tykkäsin kuin hullu puurosta. Onneksi lähimpään isompaan paikkaan pääsi kätevästi bussilla niin en ihan päässyt metsittymään vai pitäisikö sanoa biitsittymään.

 Yleisesti ottaen olen ollut tyytyväinen niihin muutamaan jokerimatkaan, joilla olen käynyt.

 Majoituksen taso vastasi täysin odotuksiani, ainoastaan hinta-laatuyhdistelmä herätti minussa hiljaista hilpeyttä.  En repinyt pelihousujani,  kunhan totesin, että melko kalliiksi tuli. Luonnollisesti  hinnoittelija asettaa hinnan kysynnän mukaan ja näin oli tässäkin tapauksessa käynyt, yhden hengen huone nosti tietenkin myös hintaa. 

Huone oli pikkiriikkinen ja vaatimaton. Huvittavuutta lisäsi se, että hotellin omistaja esitteli minulle  remontoituja huoneita, joissa oli merinäköala, parveke, keittiönurkkaus ja varmaankin myös mukavampi vuode. No juu, sitä saa mitä tilaa ja otetaan huumorin kannalta. 

Toisaalta talon omistajaperhe kutsui minut välillä teelle tai kirsikkaliköörille omiin tiloihinsa, mikä oli hauskaa eikä sellaista tapahtuisi missään normaalissa hotellissa. Kaiken lisäksi puhuin saksaa, koska muuta yhteistä kieltä ei ollut eli hintaan sisältyi myös kielikylpy. Alitajunta kaivaa jostain sata vuotta sitten opiskellut, unohdetuiksi luullut kielet. Sanoin esimerkiksi  saksaksi "kylpyhuoneestani on lamppu palanut, se pitää vaihtaa" ja "suihkusta tulee vain kylmää vettä". Nyt tarvitsisin sanakirjan noiden lauseiden luomiseen. Kummallista. 
 
 Mielessäni väikkyi monta viikkoa ennen matkaa kuva, jossa istun pimenevässä illassa venesatamassa valkoinen mekko ylläni viiniä siemaillen. Tämä tapahtui viimeisenä iltana eli tavoite saavutettiin!

Makarskan havupuurannat ovat ihania. Ei minulla mitään palmujakaan vastaan ole, mutta nämä havupuiset rantamaisemat ovat jotenkin puhuttelevia. Johtuisiko omasta havupuuvyöhykkeelle sijoittuvasta syntyperästä?

Makarska oli minulle tuttu entuudestaan. Olen kerran aiemmin oleillut siellä kaksi viikkoa ja olin silloinkin matkassa yksin. Leppoisaa lomanviettoa. Päivät koostuivat syömisestä, ympäriinsä kävelystä ja kirjojen ahmimisesta. Voisiko olla lugnimpaa? Tällä kertaa skippasin Hvarin, Bolin ja Bracin saarilla visiteeraamisen, koska niillä tuli käytyä viime kerralla enkä tuntenut tarvetta saaristomatkailuun. Sen sijaan kävin Bosnia-Herzegovinassa, mutta siitä ehkä kertomusta tuonnempana.

Nautin aamiaisen milloin missäkin rantabaarissa tai ravintolassa. Minusta on ihanaa käydä aamiaisella eri paikoissa, jostain syystä tykkään siitä todella paljon. Järkevämpää olisi tietenkin syödä pakettiin kuuluva aamupala tai tehdä itse, mutta tällä matkalla se ei ollut mahdollista.

Jos joku haluaa tietoja makarskalaisesta ruoasta, niin joudun tuottamaan pettymyksen. En muista mitä söin enkä ole näköjään ottanut kuin tämän yhden ruoka-aiheisen kuvan, kahvia, munakasta ja taustalla vähäpukeisia ihmisiä. Tulin  siihen johtopäätökseen, että ruoka oli ihan ok.  Ei jäänyt mieleen erityisen hyvänä eikä pahana. 

 Summa summarum:

 Jokerimatka on kelpo vaihtoehto, varsinkin jos itse matka on tärkeämpi kuin nukkumispaikka.

Kommentit