Ihastuttava Inari

                                                                                                Kaupallinen yhteistyö V. Alamäki


LAPIN LUMO-MATKAKERTOMUS  2/4

1. osa tässä

Toisena matkapäivänämme keskityimme paikalliseen kulttuuriin tutustumiseen ja luonnon ihailuun. 

Saamelaismuseo Siidassa kannattaa vierailla, monipuolisessa museokeskuksessa saisi aikaa kulumaan helposti enemmänkin kuin siellä viettämäni parituntisen.

Inarijärven risteilyllä oli mukavaa tutustua matkakavereihin maisemien ihailun lomassa ja yhteinen käynti kauniilla Jäniskoskella kruunasi päivän ohjelman.


Tiistai, Inari

SYYSRISTEILY INARIJÄRVELLÄ


 Punaisesta mökistä ulos astuessa vain muutaman harppauksen päässä on upea Inarijärvi.  Aamun voi aloittaa nauttien rannalla rauhallisuudesta, hengittäen raikasta syysilmaa syvälle keuhkoihinsa ja ihaillen värikkäiden puiden kuvajaisia veden pinnassa.

Hotelli Inarin aamiaiselle voi siirtyä joko jalan tai sovittuun aikaan bussilla. Aamiaishetken parhaan makuelämyksen tuottaa ilmeisen pitkään haudutettu valioluokan kaurapuuro.

 

Aamupäivän voi viettää haluamallaan tavalla, mutta saamelaismuseo Siida on paikka, jonne kannattaa ehdottomasti kengänkärkensä suunnata. Laajan museon tarjonnasta voi suositella lyhyehköä Aurora Aanaar-elokuvaa. Tällä matkalla saattaa olla mahdollista seurata taivaan järjestämää väri-ilotulitusta luonnossakin, mutta valkokankaalla se onnistuu vuorenvarmasti (tai tunturinvarmasti). Värikkäiden revontulien maaginen tanssi on suorastaan hypnotisoivaa, joten peukut pystyyn, että ne näyttäytyvät matkan aikana luontoäidin tarjoamina!

Ulkomuseo on myös tutustumisen arvoinen. Lähes kilometrin pituisen, suopungin muotoisen kävelyreitin varrelle on ryhmitelty saamelaisia asumuksia. Ihmeteltävää riittää ansoissa, ahkioissa ja ruuhissa. Museosta poistuukin monta tietoa rikkaampana.

 Puolenpäivän jälkeen matkaseurue kokoontuu katamaraanin lähtöpaikalle Siidan viereen osallistuakseen Inarijärven risteilylle. Seilaamme jylhän Ukonsaaren ympäri, joka on erikoisen korkea ja vinon kolmion muotoinen mystinen saari. Saamelaisille paikka on pyhä ja sinne on viety ennen uhrilahjoja jumalien ja luonnonhenkien suosion saavuttamiseksi. Katamaraanin isoista ikkunoista maisemia ihaillessa voi samalla nauttia kahvilan tarjonnasta. Rauhallisesti järvellä lipuessa luonto on jälleen pääosassa, usvaiset tunturit ja auringon kimallus veden pinnalla saavat unohtamaan arjen kiireen.

 


Rantauduttuamme bussi kuljettaa meidät Jäniskoskelle äimistelemään villisti ryöppyävää koskea. Majapaikkaan voi palata joko kuljettajan kanssa bussilla tai kävellen noin kolmen kilometrin pituisen matkan. Suositukset kävelylle, sillä metsän yksityiskohdat hurmaavat ja saavat kameran laukaisimen laulamaan. Syvänsiniset mustikat, pehmeät sammalmättäät, maan monivärinen ruska, pienet solisevat purot, kelohongat ja valkoiset tupasvillat saavat rakastumaan Lapin luontoon entistä enemmän.

     

Illan voi viettää esimerkiksi matkamuistomyymälässä pohtien kuksan ostamisen tarpeellisuutta, hotellin ravintolassa Inarin siikaa tyytyväisenä mutustellen ja istumalla rantakivellä pyjama yllä odotellen revontulien ilmaantumista iltataivaalle.

 

Kommentit

Lähetä kommentti