Särestöniemen museossa

 1. osa Oulu-Inari

2. osa Inari

3. osa Lemmenjoki                                                            Kaupallinen yhteistyö V. Alamäki

Lapin kiertomatka päättyi Särestöniemi-päivään. Pohjoisen miekkonen oli kiinnostava tapaus ja on edelleenkin taideteostensa välityksellä. 

Luin juuri jostain lehdestä, että Kirsi Piha syventää kulttuurikokemuksiaan keskittymällä täysipainoisesti aiheeseen kuten henkilön elämäkertaan, elokuvaan, näyttelyyn jne. Oivallinen idea, joka pitää ottaa käyttöön. Itse sain lahjaksi Reidar Särestöniemen taidekirjan ja Roosa Liksomin Reitari  odottelee kirjastossa meikäläistä, joten kokonaiskuva on hahmottumassa.

Torstai, Kittilä-Rovaniemi-Oulu

 REIDAR SÄRESTÖNIEMEN TILUKSILLA


Aamu koittaa Levillä ja kerää matkailijat runsaan aamiaisen ääreen. 

Särestöniemi-museo Kittilässä avaa jälleen mielenkiintoisen palan Lappia ihasteltavaksi. Reidar Särestöniemi tunnetaan värikkäistä maalauksistaan, jotka saivat inspiraationsa luonnosta ja vuodenaikojen vaihtelusta. Reidar on epäilemättä imenyt itseensä luonnon lumoa jo lapsena pirtin pihalla temmeltäessään. Luonto oli taiteilijan ehtymätön idealähde Reidarin sekoittaessa palettiinsa revontulien syvät sävyt ja ruskan hehkuvan värikirjon. 


Museoalue koostuu useasta rakennuksesta, joihin tutustumme oppaan johdolla. 

Kittilän shamaaniksi, Lapin avantgardistiksi ja Pohjolan Picassoksi kutsuttu taiteilija rakennutti komean ateljeen ja gallerian kotitalonsa kainaloon, suunnittelijoina toimivat Reima ja Raili Pietilä. Upean rakennuksen sisustus huokuu hyvällä tavalla 1970-luvun tyyliä ja gallerian yläkerrassa on jopa aikakaudelle ominainen uima-allas.

 Galleriassa tutustumme värikylläisiin maalauksiin. Reidar ei ollut pienen piperryksen ystävä, värejä tihkuvat taulut ovat suurikokoisia ja siveltimenvedot laajoja. Taideteosten signeerausten koot noudattelevat mieltymystä isoon tyyliin. Reidarin elämä oli hyvin mielenkiintoinen ja taipuisi vaikka elokuvaksi asti!

Kiinnostavan taidekierroksen päätteeksi siemaisemme pullakahvit museon kahvilassa.

 Särestöniemi saavutti eläessään runsaasti menestystä ja julkisuutta, toisin kuin toinen Kittilän taiteilija, Kalervo Palsa, jonka vaatimatonta kotimökkiä piipahdamme katsomassa ulkoapäin.

 Jatkamme matkaa kohti Napapiiriä ja Joulupukin pajakylää. Alueella on monia liikkeitä ja valikoima ulottuu kotimaisesta designista Lapin esineistöön ja matkamuistoihin. Ei ollenkaan hassumpi idea ostaa joululahjoja valmiiksi vähentämään joulun alusajan hössötystä. Ostoskassiin saattaa päätyä vaikka Lapin leuku ja vaskooli! 

Nautimme aterian napapiirillä ja palaamme lähtöpaikkaan monia, ihania kokemuksia rikkaampina!


Kommentit